среда, 14. мај 2014.

Granny Square - svi moji jastučići

Pomenula sam da mi je prvobitna želja bila da napravim šareno ćebe na kocke, a sada znam da se te kocke zovu granny square. Međutim, počela sam sa jastučićima. 


granny square

solid granny square


Shvatila sam da ću tako naučiti princip i za ćebe, a brže ću da stignem do kraja i savladam ceo proces - pravljenje "kocke", spajanje i borduru. 

Color bomb flower square 2

Za nekoga ko želi da na netu pronalazi uputstva kako da hekla, bitno je da savlada terminologiju na engleskom (mnogo može da se pronađe i na španskom, ali ja sam se opredelila za engleski). 
Kad sam se upustila u pretraživanje, pojma nisam imala kako se šta zove ni na srpskom, a kamoli na engleskom jeziku. Problem sam rešila tako što sam išla postepeno. Povezivala sam sliku i reč. Naravno, prethodno sam naučila simbole, a na teži način, kroz grepške, sam naučila da UK i USA termini za heklanje nisu isti i da o tome moram da vodim računa, jer nije baš uvek naznačeno da li su UK ili USA.

Color bomb flower square 3

Neke jastučiće, poput ovog novogodišnjeg, nisam radila po uputstvu za jastuče, nego po uputstvu za jedan granny square, pa sam ga sastavljala po nekom drugom uputstvu i, priznajem, meni je bilo lepo, ali realno, moglo je to bolje. No, sve je to bio proces učenja.


Christmas flowers pillow

Granny square pillow
Granny square pillow

Ako kroz google propustite: crochet granny square tutorial - dobićete mali milion pogodaka, a već na prvoj strani sigurno možete da izaberete nekoliko odličnih. Recimo ovaj:

Isto možete da uradite i za diagram:  crochet granny square diagram - tu je bolje otvoriti slike i onda odatle izabrati diagram po želji, može već prvi: 

 
Za ovo jastuče inspiraciju sam dobila ovde. U međuvremenu Jenn je postavila tutorijal
Moje jastuče samo liči, nije identično.

Black and white crochet cushion

Da bih napravila ispupčene cvetove, prvo sam tražila da vidim kako se radi popcorn stitchpa posle kombinovala razne varijante i dodavala kristalčiće u sredinu.
Daisy pillow

Ovaj je urađen po uzoru na prelepi Primavera flowers pillow  samo što ja tada nisam imala
strpljenja da sačekam najavljeni tutorijal. Verujem da se bitno ne razlikuje, pogotovo što koristimo isti St.George konac (Tango). I ovo jastuče sam poklonila, ali moraću i sebi da napravim jedno takvo, mada nemam pojma gde ću s njim!


Primavera flowers pillowSt.George, Tango 100% pamuk.Нема коментара:

Постави коментар