субота, 30. мај 2015.

Under the Sea Crochet Blanket

Markovo morsko ćebe


   Sve što heklam stavljam na moj Flickr, ali ovo ćebe zaslužuje da ga zabeležim i ovde.

Under the Sea

Retrospektiva

   Prošle jeseni sam naučila kako da heklam "talasasto" ćebe, pa sam se navukla i od tada napravila nekoliko malih i velikih. Prvo je bilo Holiday chevron throw, odličan i vrlo razumljiv pattern, a ostali su onda bili varijacije na temu. Interesantno je da sam ranije, one prethodne zime, dok sam bila još sveža s heklanjem, probala da radim ripple blanket po uputstvu Attic24 i nisam uspela! Mora da je ipak bilo potrebno više iskustva i da se nekako sve to slegne, jer mi je i taj pattern sad kristalno jasan, ali ipak radim po onom koji sam prvo linkovala, sa sajta Red Heart.
Pre nego što završim ovaj deo koji se odnosi na ripple i chevron rad (ripple je talas, a chevron je ona oznaka na epoleti za čin, i jedno i drugo daje talasasti rad, samo što je ripple onako malo blaži, a chevron je u prelazu oštriji, više pod uglom), da navedem još jedan link na pattern koji sam koristila za nekoliko šalova ( o da, gomilu šalova sam uradila ove zime, svi su na Flicker-u) i ono bebi bež-roze-zeleno ćebence. Pattern sam našla na blogu Dandelion Daze: Chevron Infinity Scarf. Ako se ovaj pattern koristi za šal koji je širi ili ćebe, samo je bitno da je dužina početnog lanca petlji deljiva sa 8, odnosno da se ima na umu da je svaki "talas" 8+8 lančića/stubića/petlji (nisam sigurna za srpske izraze, sve sam naučila na engleskom!), u svakom uputstvu na engleskom to je chain, a početni lanac je foundation chain. U originalu ovaj pattern podrazumeva sc (single crochet), ali može da se radi i hdc i dc. Ja sam radila sve tri varijante i svaka je lepo ispala.
 

Izrada

   Ovo poslednje, sa ribicama, bilo je povod da napravim Under the Sea ćebe. Moj unuk Marko ga je video i poželeo i on takvo. To je bila zgodna prilika da mu ga napravim za šesti rodjendan, samo, naravno, on je "veliki" pa je dobio veće i nauporedivo bogatije ćebe. Moram priznati da nije bilo lako.
   Ćebe sam uradila relativno brzo, za nepune dve nedelje.  Više mi je vremena trebalo da uradim aplikacije i prišijem ih.

ripple

   Bacila sam se u potregu po internetu za besplatnim aplikacijama morskog sveta. Na prvi pogled deluje da ih ima dosta, medjutim, moj utisak je da ima više figurica, nego aplikacija. Onda sam gledala slike i kombinovala ono što vidim na slici, sa onim čega ima u različitim mustrama.

Sea World


   Na Blogu jennyandteddy je bio prvi pattern koji sam isprobala i njega sam dalje "razvijala". Većinu ribica sam uradila kombinujući uputstva i slike onih ribica koje su mi se dopale, ali za njih nije bilo uputstva. Na sajtu Red Heart sam našla video uputstvo kako se hekla ribica. Ove su bile malo krupnije, pa sam njih uradila samo dve.Sea World

   Na sajtu My Merry Messy Life je jedino zaista dobro uputstvo za morsku krabu Crochet Crab Applique a kod Moggly je odličan pattern: Kraken Ocopus Squid Applique. Dobro sam se pomučila, jer ništa od ovoga nisam potrefila iz prve. Verovatno najviše zbog tekstualnog opisa koji prati slike, tu su finese koje nisam razumela, dok bar jednom ne pogrešim, pa tek kad vidim kako je ispao moj rad, onda provalim gde sam grešila, pa se vratim na pattern, radim od početka i onda ispadne bolje ili baš dobro. Na kraju mi je samo jedna hobotnica ispala 100% kao po uputstvu. Ali onda me je već mrzelo da ih sve radim ispočetka.


Sea World

   Za delfina uopšte nisam našla pattern, naravno, ima ih dosta na prodaju, ali sam ih ja na kraju uradila samo gledajući slike, pa otprilike. Kad se to uzme u obzir, uopšte nisu ispali loše. Isto je i za one ribe što su kao lepeza naopačke, ne znam ni kako se zovu, skroz su mi se pomešali engleski nazivi sa srpskim.


Under the Sea

   Jedrilice sam radila iz glave, kao i sunce, jer bi u svakom slučaju bili veći nego što su aplikacije koje se uglavnom prave da se našivaju na odeću ili kape. Za morsku travu sam se mislila da li da heklam lančiće, pa sam u jednom uglu tako uradila, ali sam takodje i upotrebila nekoliko različitih vunica/prediva koja su sama po sebi nalik morskim travkama, pa sam ih samo našila.
Ćebe kao i aplikacije sam heklala koncem (Sent George, Tango 100% pamuk i nešto malo pamuk pomešan s viskozom), heklica 3.5 mm, a teško je otprilike 1,5 kg. 


Under the Sea


   Poslednja faza je prišivanje i to se baš odužilo jer nisam imala prikladno mesto gde mogu da ga raširim, da bi mi bilo pregledno. Kad sam došla pred sam kraj, shvatila sam da je trebalo da sve aplikacije prvo pričvrstim špenadlama, jer onda ne bih morala stalno da odmeravam i gledam gde šta ide. To mi je za nauk :)


Under the Sea

   Pogrešila sam, poslednja faza nije prišivanje, nego fotografisanje. To je obaška uživancija. Iznela sam ćebe u dvorište i nosala ga tamo-vamo k'o mačka mačiće :) Čak sam se mislila i da ga prostrem na travu, ali sam odustala jer je do skoro padala kiša, pa je još mokra. Prvo sam slikala na klupi, ali sam najbolje slike napravila na konopcu za veš, pored zida susednog dvorišta, koji je obrastao bršljenom.
   Mislim da sam uradila solidan posao :)

Нема коментара:

Постави коментар